U Opatiji održan seminar Pyrotechnics Masterclass na kojem su sudjelovali i predstavnici našeg kluba

02.10.2018.


U kongresnom centru hotela 4 opatijska cvijeta, u organizaciji Europske nogometne federacije (UEFA) i Hrvatskog nogometnog saveza, održan je seminar Pyrotechnics Masterclass, o upotrebi pirotehnike na nogometnim utakmicama, na kojem su sudjelovali i predstavnici Nogometnog kluba Slaven Belupo – tehnički direktor Robert Kerovec i povjerenik za sigurnost Srećko Lončarek.

– Problema ima diljem Europe, a rješenje je razvoj strategije u skladu s hrvatskim potrebama. Imamo debate, znanstvena istraživanja, nužna je edukacija. Primjer je i posljednji slučaj ozlijeđenog vatrogasca u Splitu, a upotrebu pirotehnike treba prema pravnim obvezama tretirati kao opasnu, kriminalnu radnju. UEFA će pružiti podršku, a ključ mora biti zaštita navijača. Vlast treba omogućiti raznim tijelima odraditi njihov dio posla, a treba početi s prevencijom – Ulogu trebaju odigrati i klubovi pri organizaciji navijača na pojedinim tribinama i odgovarajućoj kontroli – rekao je UEFA-in savjetnik za sigurnost David Bohannan uz kojeg su na seminaru sudjelovali brojni predstavnici Europske nogometne federacije poput Tomasa Smitha, Adirana Dinke, Marca Otiena i drugih.

U ime Hrvatskog nogometnog saveza govorio je povjerenik za sigurnost Miroslav Marković.

– Povratne su informacije dobre, i nastavit ćemo s dosadašnjim načinom rada. UEFA nas podržava i bit će još HNS-ovih seminara na temu raznih aspekata organizacije utakmice. Naša suradnja s MUP-om traje, oko svih složenih poslova, a postoji mogućnost napretka i u suradnji sa zaštitarskim tvrtkama. Ne vjerujem u teorije zavjera, pomoć zaštitara pri unošenju pirotehnike, a huligani svakodnevno pronalaze nove načine unosa i kroz međusobnu komunikaciju diljem Europe, uključujući i dostavljanje prije utakmice. Osim toga, reakcija zaštitara i policije u trenutku masovne upotrebe pirotehnike može izazvati još teže posljedice te će i to biti jedna od tema ove konferencije. Podižemo kvalitetu sigurnosti i infrastrukture. Značajan doprinos mogu dati i mediji – zaključio je Marković.