STROŽI DISCIPLINSKI PRAVILNIK

16.07.2007.


Od 01.07.2007. godine na snazi je novi Disciplinski pravilnik HNS-a koji je bitno izmijenjen i proširen posebno u dijelu odredaba koje uvjetuje UEFA, a odnose se na ponašanje igrača, djelatnika i navijača u području rasizma i raznih oblika diskriminacije, uporabu nedopuštenih stimulativnih sredstava (doping), kao i na sankcioniranju nesportskog ponašanja igrača i djelatnika za vrijeme odigravanja utakmica na terenu za igru.

Za igrače i djelatnike koji počine prekršaj iz članka 89. (Rasizam i drugi oblici diskriminacije) predviđena je najmanja kazna od 3 mjeseca zabrane igranja ili obavljanja funkcije te istodobno kazna njihovom klubu oduzimanja tri boda, a za klub čiji navijači "usmeno, gestama ili pisanim transparentima" povrijede odredbe ovog članka najmanja kazna je igranje jedne utakmice bez gledatelja i minimalno 25.000 kuna novčane kazne. Svakom gledatelju koji počini neki od prekršaja ove vrste zabraniti će se prisustvovanje nogometnim utakmicama u razdoblju od najmanje dvije godine sukladno i odredbama Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

U području korištenja dopinga, predviđena kazne je zabrana igranja ili obavljanja funkcije u trajanju od dvije godine, a u ponovljenom slučaju isključenje iz nogometne organizacije. Kako bi se eliminiralo nesportsko ponašanje momčadi za vrijeme odigravanja utakmica, člankom 53. predviđena je posebna kazna za klub čijoj su momčadi na utakmici opomenuta najmanje četiri igrača, isključena najmanje tri igrača ili kada više igrača zajedno prijeti ili vrši pritisak prema sucima utakmice. Takvo ponašanje, bez obzira je li sudac tom prilikom opomenuo jednog ili više igrača, delegat i sudac obvezni su posebno upisati u zapisnik utakmice radi dodatne novčane kazne klubu.

Disciplinskim pravilnikom utvrđene su i visine novčanih kazni: za igrače sa zaključenim profesionalnim ugovorom kazna može biti u rasponu od 3.000 do 100.000 kuna, igračima sa stipendijskim ugovorima, trenerima i djelatnicima kluba od 1.000 do 40.000 kuna, a za klubove Prve HNL novčana kazna može biti u rasponu od 5.000 do 200.00 kuna.