Gradski stadion “Ivan Kušek Apaš”


Zapadna tribina koprivničkog Gradskog stadiona Ivan Kušek Apaš dovršena je 1997. godine. Kapacitet prve, dovršene faze je 3.054 sjedećih mjesta, a prilikom izgradnje zadovoljili su se svi, tada, propisani uvjeti. Izgrađene su tri svlačionice: Nogometnog kluba Slaven Belupo, Nogometnog kluba Koprivnica te jedna gostujuća. Izgrađena je svlačionica za suce, prostorija za medicinske preglede, prostorija za fizioterapeute te su izgrađene dvije 2 kancelarije. Stadion nije imao natkrivenih mjesta.

Prema tadašnjem projektu bila je, uz postojeću tribinu, predviđena i izgradnja zgrade s poslovnim prostorima (prizemlje i prvi kat), klupskim prostorijama, VIP-om i nekoliko stanova. Navedena zgrada trebala je ‘držati’ krov koji bi natkrio cijelu tribinu. Uslijed nedostatka financijskih sredstava projekt u tom obujmu nikad nije realiziran.Iduća velika ulaganja u Gradski stadion dogodila su se 2000. godine kada se za potrebe organizacije utakmice U-21 reprezentacije Hrvatske protiv Škotske natkrio centralni dio tribine od 500 mjesta te je asfaltiran cijeli pristupni dio pred tribinom. Zamijenjen je i elektronski semafor, novim i kvalitetnijim.

Šest godina kasnije, klub je, zajedno sa svojim sponzorima, dogradio i uredio prostore ispod tribine. Izgrađeno je šest klupskih kancelarija i VIP salon, uređena je VIP loža, napravljena je teretana s jacuzzijem te teren za treninge i utakmice Škole nogometa s umjetnom travom i rasvjetom.2007. godine, Grad Koprivnica je, kao vlasnik stadiona, uložio značajna financijska sredstva u stadion te je za utakmicu finala Kupa HNS-a Slaven Belupo – Dinamo izgrađena rasvjeta glavnog terena s trafo stanicom i agregatom (rezervni sustav napajanja), izgrađena je kontrolna soba za policiju i sustav video nadzora s pet kamera. Klub je izgradio novu, svečanu VIP ložu sa 110 fotelja za VIP goste, izgradio ogradu oko cijele tribine te je obnovio glavni teren.

Godinu dana kasnije, Grad je, u suradnji s klubom, u skladu s pravilnikom UEFE poboljšao uvjete na Gradskom stadionu. Na samom vrhu, proširen je kapacitet za novinarska mjesta duž cijele tribine, a sva mjesta sa stolovima dobila su i priključke za struju, besplatni bežični internet te su bila natkrivena (50 mjesta sa stolovima za pisane medije te po 16 komentatorskih mjesta za radio i TV reportere, svako s po tri sjedala), napravljen je natkriveni dio za bočne TV kamere te još jedna dodatna platforma za glavnu kameru, izgrađen je novi sanitarni čvor za gostujuće navijače, izgrađen je panoramski TV studio, te je asfaltirano i uređeno područje za TV kamione.
Zbog svega učinjenog na uređenju stadiona i poboljšavanju uvjeta, UEFA je dopustila izuzetak i, iako stadion ima drugu kategoriju, a bila je potrebna treća kategorija, u Koprivnici se igrao susret 1. kola kupa UEFA Slaven Belupo – CSKA Moskva.

2011. godine natkrivene su desna i lijeva strana gornjeg dijela tribine tako da je sad ukupni kapacitet natkrivenih mjesta porastao na 1.305, a ukupni kapacitet stadiona iznosio je 3.205 sjedala (s novinarskim, tv i radio reporterskim sjedalima).
2012. godine preuređena je sudačka svlačionica tako da sada ima mjesta za 7 sudaca, tri više u odnosu na prijašnje razdoblje. Godinu dana kasnije izgrađene su i uređene nove prostorije za novinare prema propisima UEFE. Izgrađena je radna prostorija s radnim stolovima i besplatnim bežičnim internetom veličine 80 m2 te prostorija za konferencije za novinare s 50 sjedećih mjesta veličine 100 m2.

Navedenim poboljšanjima Gradski stadion u Koprivnici ispunio je, prema pravilniku UEFE, sve uvjete za dobivanje treće kategorije stadiona (mogućnost igranja svih pretkola UEFA Europske lige, uključujući i play off utakmicu) osim kapaciteta stadiona (najmanji propisani kapacitet UEFE je 4500 sjedećih mjesta) za što bi se trebao tražiti izuzetak do izgradnje tribine s južne ili sjeverne strane s 1.500 – 1.800 sjedećih mjesta kada će to financijska situacija dopuštati.

2015. u dogovoru s vlasnikom stadiona Gradom Koprivnicom dopunjen je sustav video nadzora s tri nove kamere, ugrađen je optički kabel za internetske veze i završena je ugradnja brojača za gledatelje na ulazima (troja vrata na domaćem ulazu i jedna vrata na gostujućem ulazu + dva bežična čitača za VIP i novinare) i novi sustav „ticketinga“
(investicija vrijedna oko 380.000 kn) čime je Gradski stadion ispunio propisane uvjete po Pravilniku o licenciranju za prvu ligu i UEFA natjecanja.

2017. godine renovirano je pomoćno igralište u vrijednosti 1.500.000 kn. Postavljena je nova drenaža, automatski sustav zalijevanja, nova trava s UEFA certifikatom, novi golovi, mreža 40m x 8m iza golova te poligon 50m x 50m s novom travom iza južnog gola. Postavljen je i novi audio sustav na stadionu vrijednosti 64.000 kn koji je uključivao nove zvučnike pod krovom, novo pojačalo Clarus, novi mixer, bežični mikrofon. U prostoriju za presice instaliran je dotadašnji razglasni sustav. Također, nabavljene su nove klupe i stolice za rezervne igrače.

Najnovije ulaganje renovacija je 2018. godine, u suradnji s HNS-om, glavnog terena. Postavljena je nova drenaža, novi sustav automatskog zalijevanja, sustav grijanja terena, novi, mješoviti hibridni travnjak kojeg čine prirodna i umjetna trava u omjeru 70% – 30%. Uz to klub je renovirao i teren manjih dimenzija „limački teren“ s novom drenažom, sustavom automatskog zalijevanja, a posađena je nova trava.