SLAVEN BELUPO NA SVJETSKOJ LJESTVICI ISPRED HAJDUKA

04.02.2010.


Institut za nogometnu statistiku i povijest (IFFHS) obznanio je ljestvicu najboljih svjetskih klubova u razdoblju od 1. veljače 2009. do 31. siječnja 2010. godine.
Poredak prva četiri najbolja svjetska kluba ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodni redoslijed, pa tako vrh drži Barcelona, aktualni španjolski i europski prvak s 319 bodova, 23 boda ispred drugoplasiranog Chelseaja i 30 bodova ispred trećeplasiranog Manchester Uniteda.
Četvrti je ukrajinski Šahtar, a na peto se mjesto sa sedmog probio engleski Arsenal. Šesto i sedmo mjesto zauzimaju njemački klubovi Werder i HSV, dok su na osmom i devetom mjestu argentinski Estudiantes i brazilski Cruzeiro.
Roma zatvara Top 10 najboljih svjetskih klubova, koja je ujedno izabrana za momčad mjeseca siječnja nizom nepobjedivosti kako u talijanskoj Seriji A, tako i u Talijanskom kupu.
Najbolji hrvatski klub je zagrebački Dinamo koji zauzima 79. mjesto, te je u odnosu na prethodnu ljestvicu napredovao za jedno mjesto. Tako se Dinamo na ljestvici našao ispred nekih uglednih europskih klubova poput Manchester Cityja (80.), Wolfsburga (82.) i Celtica (83.).
Na ljestvici 350 najboljih svjetskih klubova nalaze se još dva hrvatska predstavnika, pa tako Slaven Belupo zauzima 199. mjesto, dok je Hajduk na diobi 349. mjesta. Slaven Belupo je u odnosu na prethodnu ljestvicu pao za devet mjesta, a Hajduk se spustio za 14 pozicija.
Zanimljivo je kako je najveći napredak na ljestvici napravio Getafe koji je skočio s 345. na 174. mjesto, dok je Osasuna sa 286. mjesta napredovala do 181.