SLAVEN BELUPO JE PRIJE 20 GODINA IZBORIO PLASMAN U PRVU HNL

21.06.2017.


Na današnji dan 21. lipnja 1997., dakle prije 20 godina, Slaven Belupo je na stadionu u Kranjčevićevoj izborio plasman u Prvu hrvatsku nogometnu ligu.

Uspjelo mu je to u drugom krugu kvalifikacija kad je u odlučujućoj utakmici bio bolji od vinkovačke Cibalie (2:0).

Za Slaven Belupo tada su igrali: Bulić, Gaća, Međimorec, Kadović, D. Ferenčina, Brčić, Županac, Ž. Kobaš (od 58. Jukić), Lončarević, Havaić, Omrčen-Čeko (od 73. Drvosek- Kihas, od 88. Ogrizović).

Pogotke su postigli Goran Županac u 30. i Oliver Drvosek-Kihas u 84. minuti a trener je bio Ivan Bedi, koji se po drugi puta vratio na mjesto prvog stručnjaka kluba.

Prvi čovjek Slaven Belupa tada je bio legendarni predsjednik Nikola Felak, ujedno i glavni direktor farmaceutske tvrtke Belupo.

Ove godine obilježava se i 110 godina postojanja kluba koji je osnovan 1907., a plasman u Prvu HNL njegov je najveći sportski uspjeh.

Slaven Belupo je u 20 godina prvoligaških nastupa devet puta sudjelovao u europskim natjecanjima, te igrao s uglednim europskim klubovima kao što su Athletic Bilbao, Aston Villa, Stuttgart, Lille, Galatasaray, CSKA, Deportivo, Aris i dr.