ŠKOLA NOGOMETA Trener juniora Želimir Mešnjak: “Rad s juniorima je izazovan, ponosan sam na njihov i svoj napredak”

22.03.2021.


Juniori Slaven Belupa, nakon nešto slabijeg starta u sezonu, ostvaruju sve bolje rezultate. U posljednjih pet utakmica imaju tri pobjede i jedan remi te su stigli do osmog mjesta prvenstvene ljestvice. Od gornjeg doma dijeli ih tek jedan bod. Klupu juniora, nakon rada s pionirima i kadetima, krajem listopada preuzeo je trener Želimir Mešnjak, naš talentirani tridesetšestogodišnji trener s UEFA A licencom.

– U odnosu na rad s pionirima i kadetima, definitivno je rad s juniorima stepenica više. Kako s aspekta psihologije, tako i s aspekta tehnike i taktike. Radi se u velikom broju o igračima specijaliziranim za određene pozicije koji su pri kraju svog nogometnog školovanja i uskoro izlaze na tržište. Vrlo je izazovno raditi na korekcijama i ispravljati nedostatke, a istovremeno ‘loviti’ rezultat. Imam sreću da sam puno radio sa seniorima i mogu im olakšati prijelaz iz juniora u seniore, prijelaz koji košta karijere mnoge igrače ako su nepravilno vođeni i od nas trenera i okoline koja nema razumijevanja.

Rezultati juniora u posljednje su vrijeme odlični. U posljednje tri utakmice igrane u Koprivnici redom su ‘padali’ Hrvatski Dragovoljac, Orijent i Istra 1961 uz gol razliku 12:1.

–  U dobrom smo ritmu, pripreme smo odradili vrlo kvalitetno i sada ubiremo plodove žrtve koju su igrači podnijeli u šest tjedana pripremnog ciklusa. Imali smo seriju jako teških utakmica kada sam preuzeo ekipu. Iskoristili smo ih za uigravanje i ispravljanje grešaka kako bi u ključnim utakmicama bili spremni za sve izazove. Za sada je sve pod kontrolom, a uvjeren sam da će biti još bolje. Ekipa ima kvalitetu i siguran sam da možemo biti u stabilnoj sredini ljestvice, a da je više kola i vremena možda i za nešto više. Nekima smo se zahvalili u zimskom prijelaznom roku, ostavili smo karakterne dečke koji vole Slaven Belupo i koji su se spremni odricati. Daleko od toga da je sve savršeno, imamo probleme na dnevnoj bazi koje rješavamo u hodu s puno individualne i grupne komunikacije.

Mešnjak je u Školu nogometa Slaven Belupa stigao u siječnju 2018. godine.

– Što se tiče moje karijere, nisam propustio ni jednu stepenicu razvoja koji traje i još će trajati kroz cijelu karijeru. Ponosan sam da mi nitko ništa nije poklonio i da sam napredovao od pionira NK Graničar iz Legrada 2009. godine do seniora NK Koprivnice 2016.g, tada trećeligaša, pa sve do juniora Slaven Belupa 2020. Istovremeno sam se školovao u osobnom aranžmanu do statusa nositelja UEFA -A licence i kao takav, s devet godina iskustva, 2018. godine došao u Slaven Belupo. Trenutno sam polaznik UEFA PRO nivoa obrazovanja uz podršku kluba. Gdje god sam radio pružao sam maksimum i rezultati nisu izostali.

Trener juniora Slaven Belupa trenutno se školuje za UEFA PRO licencu, najviši stupanj obrazovanja u nogometnom svijetu.

– Kroz 18-ak mjeseci, ako sve odradim kako treba bit ću nositelj najveće licence za rad i tako si stvoriti preduvjet da budem ozbiljan profesionalni trener što mi je velika želja. Živjeti za nogomet i od nogometa nešto je najljepše što mi se može dogoditi i djelomično se već događa. Više od toga mi nije potrebno u profesionalnom smislu. Ne bojim se neuspjeha, držim se one da nije bitno koliko puta padneš, već koliko puta ćeš se dignuti. Predaja nikad nije opcija pa i pod cijenu glave.

Škola nogometa Slaven Belupa redovito je ‘izbacivala’ svoje igrače u prvu momčad kluba.

– Naša Škola nogometa je puno bolja od percepcije koja je nametnuta okolini od strane kvazi menadžera i roditelja djece koja ne prođu selekciju igrača u klubu. Svi treneri su educirani, radi se po standardima i zahtjevima svake kategorije zasebno uz potrebne mehanizme kontrole unutar sustava. Ne zaostajemo po ničemu u odnosu na bogatije klubove osim po infrastrukturi, a i ona je sve bolja. Gledano na rad kolega, samo mogu reći sve pozitivno i gušt mi je pogledati i njihove treninge i utakmice, uzimati ono što mi se svidi i implementirati u svoj rad. S ograničenim resursima mi već godinama uzimamo bodove Osijeku, Rijeci, Hajduku… Svake godine izbacuju se igrači u seniorski pogon i na čije transfere smo svi ponosni. Ako netko misli da je to slučajno u redu, moje mišljenje da slučajnosti nema. Trenutno imamo nekoliko TOP talenata u školi nogometa. Netko svakodnevno radi s njima i čini ih boljima. Kad pogledam unatrag, nema nijednog nezadovoljnog igrača koji je uzeo papire i otišao u bolji klub te se dokazao. Moje dijete je polaznik naše škole, mislite da bih ga vodio u klub da ne vjerujem u rad Škole i kolega?

Škola nogometa Slaven Belupa svakodnevno napreduje i traži načine kako unaprijediti svoj rad i rad trenera. Jedna od ključnih stavki su treneri spremni za odricanje, rad i napredak.

– Što se tiče mog trenerskog cilja, ne smijem biti licemjer i tražiti od sebe manje nego od igrača. Mislim da već kolutaju očima kad im spominjem zahtjeve u igri i poštivanje istih. Cilj je izgraditi sebe najbolje moguće ispunjavajući zahtjeve struke koja napreduje iz dana u dan, pratiti trendove i čekati priliku izlaska na veliku scenu. Najžalosnije bi bilo izaći nespreman i to je jedini strah koji nosim u sebi. Strah da razočaram sam sebe i da si predbacujem nešto. Gledano navijački i srcem, naravno da bih htio jednog dana biti trener seniorske momčadi Slaven Belupa i maksimalno ću težiti tome. Bio sam u busevima koji su vozili na kvalifikacije za Prvu ligu u Zagreb kao trinaestogodišnjak i Slaven Belupo je dio mog DNK, duboko urezan u svijest. Otac, ujak, brat, bratić, sada sin, svi su dio Slavenove obitelji i ponosni smo na klub i sve što ostvaruje godinama.