OSVRT NA PROTUPRAVNO I NEPROPISNO PONAŠANJE DIJELA GOSTUJUĆIH NAVIJAČA NA UTAKMICI S HAJDUKOM

06.12.2016.


Na utakmici Slaven Belupo – Hajduk koja je odigrana na koprivničkom stadionu zabilježeno je niz protupravnih ponašanja gostujućih navijača od kojih ih je 8, zbog alkoholiziranog stanja morala privesti policija.

Usto, navijačka skupina Torcida u 80. minuti utakmice zapalila je 11 improviziranih baklji od kojih je jedna ubačena na teren za igru. Također u sektoru gostujućih navijača Torcide zapaljeno je pet sjedalica i još je jedna potpuno “rastrgana”, odnosno uništena , a novčanu kaznu zbog neprimjernog ponašanja gostujućih navijača opet će morati platiti NK Slaven Belupo.

Isto tako, u noći 28/29.11.2016. na nadzornim kamerama na stadionu ,od strane zaštitarske tvrtke uočeni su nepoznati počinioci koji su se kretali po sektoru za smještaj gostujućih navijača na tribini. Nakon dolaska zaštitara u roku 10 minuta navedene su osobe pobjegle.
Idućeg dana djelatnici na stadionu, zbog potpune provjere skinuli su sve sjedalice u dijelu gdje su uočene navedene osobe i pod njihovim naslonima pronađeno je 5 skrivenih baklji (20 x 3 cm), koje su gostujući navijači pripremili za “bakljadu” na utakmici.

Napominjemo da prije svake utakmice, a posebno koja je prema procjeni policije visokorizična , NK Slaven Belupo je obavezan provoditi propise FIFA-e, UEFA-e, HNS-a i Republike Hrvatske, a koji se odnose na organizaciju same utakmice.
To podrazumijeva posebne/razdvojene blagajne i ulazi za domaće i gostujuće navijače, sektori razdvojeni za smještaj navijača, razdvojeni sanitarni čvorovi i dr.
Zatim, treba osigurati personalizirane ulaznice uz predočenje osobne iskaznice i zabraniti ulazak navijačima pod kaznom.
Svaki navijač prilikom ulaska na stadion mora biti detaljno pregledan.
Kako nalažu propisi, klub domaćin dužan je gostujućim navijačima osigurati 5 posto ulaznica u posebno ograđenom sektoru za gostujuće navijače, a što je 160 ulaznica prema kapacitetu našeg stadiona. Ako taj sektor ima više od 5 posto kapaciteta gostujućim navijačima se mora cijeli staviti na raspolaganje.
Kako u gostujućem sektoru na našem stadionu ima 352 mjesta a njih je ušlo 688 , dakle 21,5% od kapaciteta stadiona ,te im je na raspolaganje stavljen i dodatno natkriveni sektor kod predviđenog sektora za gostujuće navijače.

Isto tako treba reći da su cijene ulaznica za sektor za gostujuće navijače bile jednake cijeni ulaznica za domaće navijače za istovjetni sektor na drugoj strani tribine.
Napominjemo da je blagajna i ulaz za gostujuće navijače bio otvoren 3 sata prije utakmice,upravo kako bi se izbjegle gužve i omogućilo se svima da na vrijeme uđu na stadion, ali do sat vremena prije početka susreta prodano je svega 154 ulaznice gostujućim navijačima, od kojih je samo 31 ušao na tribinu. Svi ostali, dakle 534 gostujuća navijača su čekala zadnji tren i došla kupiti ulaznice zadnjih sat vremena, a s obzirom na personalizaciju i kontrolu osobnih iskaznica te nakon toga kontrole i preglede na ulazima, normalno da se stvarala gužva i da nisu svi ušli na vrijeme do početka utakmice za što se klub ne smatra odgovornim.

Na ulazu za domaće navijače također se stvorila gužva jer su u najvećem broju dolazili 30 minuta prije početka, a kako se također radi o personaliziranim ulaznicama i pregledima gužva se nije mogla izbjeći.
Valja reći, da je domaćim navijačima omogućeno izbjegavanje gužve kupnjom ulaznica u pretprodaji u petak od 13-17 sati, kada su prodane samo 24 ulaznice. Također , i blagajna za domaće navijače bila je otvorena 3 sata prije utakmice.

Obzirom na sve navedeno,NK Slaven Belupo se ne smatra odgovornim za prozivanja dijela medija i navijača za neugodnosti koje su imali prilikom ulaska na stadion, jer smo, kao i uvijek, poduzeli sve u skladu sa propisima i obavezama koje kao klub imamo prilikom organizacije utakmica, te ovim putem izražavamo žaljenje da je do takvih neugodnosti došlo.