“Moramo živjeti za svaki korak naprijed”

05.06.2023.


Ricardo Moniz Slavenaše će u pripreme povesti u četvrtak, 15. lipnja, a za klupsku stranicu podijelio je svoje prve dojmove po potpisu ugovora sa Slaven Belupom.

– Velika mi je čast doći u Slaven Belupo, Koprivnicu i hrvatski nogomet. Znam dosta o klubu, a posebno su mi pomogle dvije prijateljske utakmice koje smo igrali prošle sezone, jednu u Koprivnici, a drugu u Zalagereszegu. Znam da se radi o odličnom klubu s ambicioznim ljudima koji ga vode i jako dobrim igračima koje sam vidio na spomenutim utakmicama. Do sada sam u karijeri trenirao igrače poput Olića, Petrića, Tomasova i Mancea pa znam što znači hrvatski mentalitet i kakav je pogled Hrvata prema nogomet. Tu su uvijek prisutni velika emocija i želja za napretkom što impresionira, a ja vjerujem da me isto čeka u Slaven Belupu.

Što Slaven može rezultatski u idućoj sezoni objasnio je na sljedeći način.

– Svjestan sam da dolazim u klub koji nije favorit za najviše pozicije, ali to je ono što nas treba inspirirati i motivirati. Moramo imati veliku ambiciju i kroz rad na visokom nivou praviti korake prema naprijed. Bez obzira što smo u startu možda autsajderi, želimo vrebati priliku iz sjene, a to će doći kroz visoki intenzitet rada na svakom treningu. Volim se natjecati protiv nominalno boljih i većih, protiv klubova koji imaju više novaca i bolje uvjete jer je u nogometu sve moguće.

U Slaven Belupo privukla ga je želja kluba za napredak u svim segmentima.

– Kada smo pričali o mom dolasku u Slaven Belupo osjetio sam od ljudi iz kluba veliku ljubav prema nogometu te da kroz razgovor s njima dobivam veliku energiju. Jedva čekam da krenemo s radom, no moram istaknuti da nas čeka puno posla. Čarobni štapić ne postoji, a jedini cilj nam mora biti napredak korak po korak. Moramo zajedno kreirati jednu filozofiju u klubu koju ćemo svi pratiti, i prva momčad i škola nogometa. Ne želim nikome ništa nametati, moj zadatak je uvjeriti sve u tu filozofiju jer sam timski igrač.

Poruka navijačima našeg kluba je jednostavna.

– Nogomet se igra zbog navijača, a mi ćemo raditi sve da budemo bolji zbog njih. Možemo dići za nekoliko postotaka našu igru, našu filozofiju, naš trening i to ćemo učiniti samo ako ćemo živiti to. Imamo veliku odgovornost zbog navijača i moramo ih respektirati, ali i biti hrabri. Veselim se boravku u Koprivnici i vjerujem u zajednički uspjeh.

Treneru, još jednom, dobro došli i sretno!