IZLOŽBA "ŽARKO DOLINAR I SLAVEN BELUPO"

01.07.2010.


U srijedu, 30. lipnja u Muzej grada Koprivnice otvorena je izložba „Žarko Dolinar i NK Slaven Belupo" uz nazočnost mnogobrojnih prijatelja koprivničkog sporta.
Izložbu su u povodu 90. obljetnice Dolinarova rođenja i 103. rođendana HŠK Slaven organizirali Muzej grada Koprivnice i Slaven Belupo, a postavili su je Dražen Ernečić, Slavko Tomiša i Branko Pleše. Građu za izložbu godinama je vrijedno prikupljao poznati sportski djelatnik Branko Pleše, koji je prilikom otvorenja govorio o Dolinarovu životu.
Počasni građanin Koprivnice prof. dr. Žarko Dolinar je prvi Hrvat koji je osvojio medalju na nekom Svjetskom prvenstvu, prvi Hrvat i jedini Koprivničanac svjetski prvak, znanstvenik i trostruki doktor nauka, profesor koji je predavao na pet različitih fakulteta u Zagrebu i Baselu, humanist i nositelj prestižnog priznanja „Pravednik među narodima", slikar i kolekcionar i najbolji hrvatski sportaša 20. stoljeća.
Izložbu je otvorila koprivnička dogradonačelnica Vesna Želježnjak, a uzvanicima su se osim Plešea obratili i koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal te ravnateljica Muzeja Draženka Jalšić Ernečić. Izložba će biti otvorena do kraja srpnja.