FOTO/VIDEO “EKIPA IZ SJENE” Marko, Robert i Tomislav dečki su bez kojih se ne može, igračima su na raspolaganju 24 sata dnevno

04.07.2018.


Nogometaši Slaven Belupa vrijedno se pripremaju za novu sezonu Prve hrvatske lige pod paskom trenera Tomislava Ivkovića i njegovog stručnog stožera. Slavenaši treniraju dva puta dnevno, a ove će subote odigrati i prvu prijateljsku utakmicu u Sloveniji i to protiv rumunjske Astre. S obzirom na težinu treninga i jaki intenzitet kojim rade svakog dana, našim nogometašima potreban je odmor, dobra prehrana, ali i tretman koji im pružaju fizioterapeuti.

Marko Hošnjak, Robert Krčmar i Tomislav Tkalec čine ‘ekipu iz sjene’ koja igračima na raspolaganju stoji gotovo 0-24. Vrijedni fizioterapeuti pripremaju igrače za trening, na samom treningu su kao ‘zapete puške’ ako treba pomoć igraču, a nakon treninga, što nekad zna trajati i do iza ponoći, tretiraju ‘upaljene’ mišiće i saniraju ozljede. Najiskusniji i glavni je Marko koji je u našem klubu više od osam godina.

– Mi zapravo radimo sve što je potrebno da bi igrač dobro podnio trening. Radimo prevencije ozljeda lokomotornog sustava, a osim toga surađujemo i s ortopedom i kardiologom. Rad na pripremama i tijekom prvenstva se dosta razlikuje. Igrači imaju po dva treninga tako da smo im stalno na raspolaganju, više je tretmana jer su treninzi intenzivniji i praktički smo bez slobodnog vremena. Kada je prvenstvo u pitanju onda je tu ipak drugačija slika. Sa stručnim stožerom surađujemo odlično, kroz razgovor rješavamo sve probleme. Što se tiče nas trojice fizioterapeuta, stvarno smo si super. I Robi i Tomi su mladi, ali se vidi da uživaju u poslu i rade ga s guštom. Već za 4,5 mjeseci sve će poloviti i bit će odlični, iako i već sad rade bez zamjerke. Na sreću igrača, ali na žalost njih dvojice, još uvijek nismo imali ni jednu ozbiljniju ozljedu kako bi vidjeli koja je razlika između rehabilitacije vrhunskih sportaša i, nazovimo ih, ‘običnih ljudi’ – riječi su Marka.

Robert je pak u klubu osam mjeseci i ovo su mu druge pripreme sa Slaven Belupom. Istaknuo je da svaki igrač dovoljno odgovoran da uvijek prijavi ozljedu jer je ipak riječ o njihovim karijerama. Kaže, ovo je posao kojem je stremio od početka školovanja.

– Tretmani koje radimo igračima ovise o tipu treninga koji slijedi ili koji je završio, a svaki igrač na svoj način podnosi bol. Logično, što je zahtjevniji trening to je zahtjevniji i tretman. Svi igrači, za sada, dobro podnose i treninge i tretmane tako da moram reći da na ovim pripremam ide sve po planu. Moram istaknuti da su svi igrači vrlo odgovorni i paze na sebe što je također vrlo važno u sportu. Ne prešućuju ako ih nešto boli, a mi odmah radimo dijagnozu i tretman. To je jedini ispravan put kako bi svi zdravi i spremni dočekali prvenstvo – objasnio je Robert.

Tomislavu je ovo drugi ‘mandat’ u našem klubu.

– U Slavenu sam bio i prije dvije godine kada sam godinu dana volontirao. Vratio sam se od ovih priprema i zaista sam sretan jer je ovo moj posao iz snova. Marko, Robi i ja se odlično slažemo. Nadopunjujemo se i pomažemo tako da sve stignemo obaviti na najbolji mogući način. Iznimna mi je čast što mogu raditi u prvoligaškom klubu, s prvoligaškim igračima i nadam se da će sav naš trud fizioterapeuta barem malo pomoći našim nogometašima da ostvare što bolje rezultate ove sezone – rekao je Tomislav.