ETIČKI KODEKS ZA RODITELJE I POLAZNIKE ŠKOLE NOGOMETA SLAVEN BELUPO

20.01.2015.


Bez obzira kojim se sportom ili vanškolskom aktivnošću Vaše dijete bavilo, u svakom sportskom društvu postoje pravila ponašanja sportaša, roditelja i sportskih djelatnika. Pri upisu svoje djece u Školu nogometa NK Slaven Belupo obvezali ste se da ćete poštovati sva pravila koja vrijede u NK Slaven Belupo. Do sada su ta pravila bila uglavnom priopćavana roditeljima prilikom roditeljskih sastanaka ili usmeno kroz razgovor sa trenerom (što je poželjno, a što nepoželjno).

Međutim, da ne bi nitko krivo interpretirao ta pravila ponašanja odlučili smo se na ovaj pismeni oblik pravila ponašanja koji se neće kositi niti sa jednom sportskom, pedagoškom, moralnom i etičnom normom.

Vaša uloga u NK Slaven Belupo je vrlo važna. Vi svojim pozitivnim pristupom, svim aktivnostima u klubu pridonosite napretku kluba. Vozite djecu na treninge, navijate za njih čime ih motivirate na još bolji rad, svojim pozitivnim primjerima učite djecu da budu privrženi i lojalni klubu. Svojim civiliziranim ponašanjem za vrijeme utakmice Vi pridonosite ugledu kluba, ne samo u Koprivnici nego u županiji i šire.

Isto tako postoji i stručno pedagoški dio rada u klubu za koji su odgovorni treneri koji vode selekcije u klubu. Njihova uloga je prije svega zadržati što više djece u klubu, čime ih odvajamo od svih poroka ulice i suvremenog društva, a s druge strane učimo ih zdravom životu, druženju i svim pozitivnim vrijednostima koje sport sa sobom nosi. Posao trenera nije pobjeđivati u prvenstvu, već je puno kompleksniji od rezultata 1:0 ili 0:1. Rad sa djecom zahtjeva učenje tehnike, taktike, razvijanje motoričkih sposobnosti, odnos prema suigraču, protivničkom igraču, treneru, radne navike, lojalnost klubu, odnos prema pobijedi i porazu.

Ukoliko se sve gore navedene stvari poklope onda djeci bavljenje nogometom nije frustracija nego ono što u stvari i jest – IGRA I ZADOVOLJSTVO i kad jednog dana prestanu igrati ostati će im u sjećanju kao lijepi i pozitivni dio djetinjstva i odrastanja. Naravno, naš cilj je da ostanu u nogometu i sportu što duže, ali osim što bi mi svi zajedno, i treneri i roditelj htjeli da budu pravi nogometaši, da prvenstveno budu i pravi ljudi. U tome im Vi kao roditelji i mi kao treneri učitelji trebamo zajednički pomoći, te da jednog dana kada sretnemo Vaše dijete na ulici Vaše dijete s ponosom može reći: „Ovo je moj trener koji me osim nogometa, učio i životu.

PRAVILA PONAŠANJA ZA RODITELJE

 • Ne zaboravite da dijete sudjeluje u sportu zbog svog, a ne roditeljskog zadovoljstva. Vaše dijete mora samo odabrati nogomet kao oblik sportske aktivnosti. Zabranjeno je prisiljavati dijete da se bavi nogometnom protiv njegove volje.
 • Vaša je dužnost obavijestit trenera i druge odgovorne osobe u klubu o bilo kakvim fizičkim ograničenjima ili bolestima koja mogu utjecati na sigurnost Vašeg djeteta ili druge djece.
 • Strogo je zabranjeno vrijeđati dignitet druge osobe ili grupe osoba putem prezrivih, diskriminacijskih ili klevetničkih riječi ili djela, a u odnosu na nacionalnu, rasnu, kulturnu, vjersku, političku, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost. Svako naprijed navedeno ponašanje roditelja, bilo prema igračima, trenerima ili navijačima, rezultirati će prestankom daljnje mogućnosti treniranja igrača. Vaša je dužnost biti pozitivan primjer djeci i poticati sportsko ponašanje iskazujući poštovanje, pristojnost i podršku svim igračima, trenerima, službenim osobama i gledateljima na svakoj utakmici, treningu ili drugom sportskom događaju. Zahtijevajte da Vaše dijete tretira ostale igrače, trenere, službene osobe i gledatelje s poštovanjem bez obzira na rasu, vjeru, boju kože, spol ili sposobnost.
 • Strogo je zabranjeno davanje poklona, novca ili koristi bilo koje vrste svim djelatnicima Škole nogometa NK Slaven Belupo, a u cilju postizanja povoljnijeg položaja vlastitog djeteta u odnosu na ostalu djecu. NK Slaven Belupo odbija sve oblike korupcije. Davanje i primanje mita je nezakonito i izrazito neetično, a dovodi do ozbiljnih posljedica za sve uključene strane.
 • Za vrijeme treninga ili odigravanja utakmica zabranjeno je davati upute i dovikivati igračima, trenerima, sucima jer na taj način se onemogućava provedba trenažnog procesa, sputava i dekoncentrira djecu te omalovažava uloga trenera. Poštujte službene osobe, njihov autoritet i stručnost.
 • Za vrijeme treninga i natjecanja roditelji ne ulaze u sportske objekte, svlačionice i druge službene prostorije kluba gdje borave igrači, treneri, službene osobe NK Slaven Belupo i suci.
 • Ne konzumirajte cigarete ili alkoholna pića u sportskom objektu ili u njegovoj neposrednoj blizini, već na za takvu namjenu predviđenim mjestima. Ne zaboravite, roditelji su primjer svojoj djeci.
 • Učite svoje dijete da igra nogomet pridržavajući se pravila i da eventualne sukobe rješava bez neprijateljstva ili nasilništva.
 • Učite svoje dijete da je važnije dati sve od sebe nego pobijediti, tako da se nikad ne osjeti poraženim radi rezultata natjecanja ili svojih sposobnosti. Na taj način promičete emocionalnu i fizičku dobrobit natjecatelja iznad bilo kakvih vlastitih želja za pobjedom djeteta.
 • Hvalite svoje dijete za poštenu igru i zalaganje i nastojite da se uvijek osjeća kao pobjednik. Nikad nemojte vikati ili se rugati svom djetetu ili bilo kojem drugom igraču radi pogreške ili poraza. Pokažite interes, entuzijazam i podršku svom djetetu.

PRAVILA PONAŠANJA ZA IGRAČE

 • Uljudno se odnosite prema trenerima, upravi i drugim članovima nogometne škole.
 • Treninzi su obvezni. Samo tako proces treninga i program rada mogu biti učinkoviti. Ukoliko netko nije u mogućnosti doći na trening, na vrijeme obavještava trenera. Izostanak s treninga mora biti opravdan.
 • U tijeku treninga ili utakmice nije dozvoljena nikakva komunikacija između roditelja i igrača.
 • Najstrože je zabranjeno uzimanje bilo kojih sredstava koji se smatraju dopingom. Informirajte se i kontrolirajte uzimanje dopuštenih sredstava i preparata.
 • Igrajte nogomet po pravilima i u duhu fair-playa prihvaćajte uspjeh i neuspjeh, pobjedu i poraz.
 • Poštujte sportske protivnike i njihove navijače. Strogo je zabranjeno vrijeđati dignitet druge osobe ili grupe osoba putem prezrivih, diskriminacijskih ili klevetničkih riječi ili djela, a u odnosu na nacionalnu, rasnu, kulturnu, vjersku, političku, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost.
 • Nikada ne raspravljajte sa sucima, trenerima ili predstavnicima protivničke ekipe. Verbalno i fizičko napadanje sudaca ili igrača protivničke ekipe, svjesno ometanje ili provociranje protivnika nije prihvatljivo ili dopušteno u bilo kojem sportu.
 • Konzumacija cigareta, alkohola i narkotika najstrože su zabranjeni.
 • Radite jednako teško za sebe i svoju ekipu. Tako će tvoja ekipa imati koristi, pa tako i ti. Pozdravi svaki dobar potez svoje ili protivničke ekipe.
 • Budite pozitivan primjer mlađim suigračima i ostalim sportašima.

PRAVILA PONAŠANJA ZA TRENERE NOGOMETNE ŠKOLE SLAVEN BELUPO

 • Promovirajte istinske vrijednosti nogometnog sporta kako bi pridobili podršku i entuzijazam mladih ljudi za nogometom.
 • Razvijajte svoje profesionalno znanje i podijelite ga s kolegama, naročito onima mlađe generacije. Budite u toku sa novim praksama u treniranju i načelima napretka i razvoja djeteta.
 • Najstrože je zabranjeno prihvaćanje darova, novca ili koristi bilo koje vrste od roditelja polaznika škole nogometa NK Slaven Belupo.
 • Svojim primjerenim ponašanjem i vođenjem za vrijeme treninga ili utakmice budite primjer djeci i službenim osobama. Služite se pedagoškim jezikom i rječnikom u komuniciranju sa svim sudionicima nogometne igre.
 • Termin treninga posvećen je djeci. Za vrijeme treninga ne razgovarajte na mobitel niti sa gledateljima ili roditeljima.
 • Poštujte djecu s kojom radite, kao i njihove roditelje. Nikada ne ismijavajte i ne vičite na dijete zbog pogreške ili poraza.
 • Ne zaboravite da djeca sudjeluju u igri zbog užitka i da su pobjede samo dio zabave. Budite razumni u svojim zahtjevima prema mladim igračima, njihovoj energiji i entuzijazmu.
 • Držite se savjeta od liječnika kod određivanja kada je igrač ozlijeđen ili spreman za trening i natjecanje. Sigurnost djece je najvažnija.
 • Osigurajte da oprema, dužina i rasporedi treninga odgovaraju dobi, razini sposobnosti i zrelost sportaša.
 • Poštujte hijerarhiju, kako osoba, tako i kategorija momčadi.